Kunskapstorg Fukt
Hus med fukt
Det vi i moderna hus kallar torpargrund har fuktningsmässigt inget gemensamt med den traditionella torpargrunden. Den enda gemensamma nämnaren för dessa är att båda har ett hålrum under byggnaden.Klicka på rubrikerna nedan för att få mer information om fuktproblem.
Den moderna krypgrunden
Väl isolerade bjälklag ger i princip inget värmeläckage från bostaden till grunden och det saknas en varm murstock som ”läcker” värme. Vintertid passerar kall uteluft grunden genom väl tilltagna ventiler vilket medför att marken kyls ner.
Under den varma årstiden värms marken ute av solstrålarna men grunden ligger alltid i skugga och då uppvärmningen endas sker via ventilationsluften blir temperaturhöjningen liten p g a att luften är ett dåligt överföringsmedium för värme.
Uteluftsventilerade krypgrunder i moderna välisolerade hus, vilket kom på mitten av 60-talet, är idag en välkänd fuktskadedrabbad konstruktion.
Varm luft kan bära mer luft och då det under hela den varma årstiden är svalare i grunden än ute blir den relativa fuktigheten hög.
Problemet uppmärksammades på 80-talet och framgår av bl.a. Boverkets broschyr ”Fuktskydd i småhus”. Fuktberäkningar och mätningar utförda av Statens Prov och Forskningsinstitut, SP, i fastigheter uppförda under 80-90-talet visar att fuktigheten i grunden är över ”mögelgränsen” från maj till oktober, även när grundens ventilation är utförd enligt gällande byggnorm och avdunstning från marken hindras av en plastfolie.
Mögel/bakterieangrepp i krypgrundsutrymmen pågår oftast endast under en del av året vilket ofta medför att problem uppstår med tiden.
Vanligt är att problemet uppmärksammas efter 10-15 år och då genom att man får en unken lukt i bostaden.
Idag är den vedertagna metoden för att få en torr krypgrund att installera en avfuktare. Grunden görs tät och avfuktare installeras så att den relativa fuktigheten aldrig överstiger 75 procent. Då ingen ”varm” och ”fuktig” uteluft kommer in i grunden och att avdunstningen från markytan hindras blir fukttillskottet litet och avfuktaren går endast korta perioder.
Grunden får under vintern inte heller något stor nedkylning vilket ger en varmare golvkonstruktion.
Har huset redan fått skador av mögel/bakterier räcker inte denna åtgärd då luktsmittan i bjälklaget kvarstår under mycket lång tid.
Vi har idag metoder för att mekaniskt undertrycksventilera enbart bjälklaget vilket hindrar dålig lukt att komma upp i bostaden men det kan även vara nödvändigt att byta ut stora delar av bjälklaget.
Utvändig fuktisolering
Två strykningar med asfaltlösning medger viss fuktdiffusion utåt, men är å andra sidan inte ett helt pålitligt skydd mot fukt utifrån, och bör undvikas. Utvändig fuktisolering av asfalt på grundmurar har en beräknad livslängd på ca: 25 år. Omkring denna ålder kan man räkna med att fuktisoleringen avtar i effektivitet och att högre värden på fukt kan indikeras på källarytterväggen.
Utvändiga fuktskyddet i form av dränering och fuktskydd, vilka har en beräknad livslängd på omkring 25 år får med tiden försämrade egenskaper vad gäller förmågan att hålla fukten borta. Omkring den tiden får man räkna med att förhöjda fuktvärden kan konstateras på källarytterväggar och källargolv, varvid byte av fuktskyddet och omdränering är att förvänta.
Utvändig dränering vid platta på mark
Utvändig dränering vid källaryttervägg
Avledning av ytvatten
Betonggolv på mark utan underliggande isolering
Dessa problem brukar i första stadiet ge problem i form av dålig lukt.
Vår uppfattning är att man bör undvika fuktkänsliga material t.ex. plastmatta i golvytskikt på oisolerade betongplattor och tillåta en viss fuktdiffusion uppåt. Så har gamla oisolerade källargolv fungerat…
Skalmur
Kännetecken på en dålig fungerande skalmur är ofta obehag i form av dålig lukt i inomhusmiljön.
Att uttala sig om hur skalmuren i en fastighet är utförd låter sig inte göra utan att öppna den.
Vindsutrymmen
Man måste se till att värmeisoleringen på vindsbjälklaget inte täpper till luftspalter. För detta ändamål kan det vara lämpligt att lägga in en distansskiva mellan tak och isolering för att garantera luftspalten.
Invändigt värmeisolerad källarvägg
Enligt vår mening bör man undvika invändig värmeisolering av källarytterväggar.
Fuktproblem i nämnda konstruktioner brukar i första stadiet ge sig till känna genom dålig lukt i inomhusmiljön.
Takpannetäckning
Det är viktigt att takpannor på ett tak med liten lutning har tillräcklig överlappning, så att fukt i form av smältvatten och regn i samband med blåst inte skall rinna in mellan takpannorna med risk för fuktskador på underliggande konstruktioner. Mossa på flacka tak kan medföra att vatten däms upp rinner in mellan takpannorna och blir orsak till fuktskador på underliggande konstruktioner.